Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Toepassing op de genetica

bij de volgende vraag lijk lijk ik er een factor 10 naast te zitte, maar na 3x berekenen kom ik nog steeds niet aan t goede antwoord. kunnen jullie mij helpen??

vraag:
bij een populatieonderzoek van 3miljoen mensen blijkt dat er 149 albino zijn. Albinisme komt voor als fenotype voor een homozygoot recessieve factor. Bij hoeveel % van de populatie is deze recessieve factor aanwezig zonder tot uiting te komen?

mijn uitwerking:

AA is volledig gezond
Aa is fenotypisch gezond, maar genotypisch is een ressieve factor aanweig
aa is homozygoot recessief, dus hier komt het albinisme tot uiting

Volgens de formule van Hardy Weinberg:
p2+2pq+q2=100%
waarbij p2=AA 2pq=Aa q2=aa

q2 is dus 149/(6·10^6)·100%= 0,004967
q is daar de wortel van, dus 0,0705

vervolgens zegt formule van de gentica dat p+q=1

dus p=1-q = 0,9295
waaruit volgt dat p2=0,86397·100%= 86,4%

dit weer invullen in de eerste formule geeft
p2+2pq+q2=100%
86,4%+2pq+0,01%=100%
dus
2pq=100%-86,4-0,01%= 13,6%

maar de gegeven antwoorden bij deze vraag zijn
a. 4,9%
b. 6,7%
c. 1,39%
d. 2,8%

weten jullie misschien waar mijn fout zit?

Echt suuuper bedankt!!!

Lien
Student universiteit België - vrijdag 18 juli 2008

Antwoord

Eerst en vooral: maak het jezelf niet moeilijk door tussenresultaten per se in procenten te willen uitdrukken in plaats van in eenheden. Anders kom je misschien tot foute resultaten als 100% x 100% = ... 10000% ? Of zoals boven: eerst schrijf je q als een percentage, daarna beweer je dat p+q=1, wat natuurlijk niet klopt: als je ze uitdrukt als procenten moet het p+q=100 zijn. Conclusie: hou de interpretatie als percentages voor het einde

q2 = 0.000049667
q = 0.007047458
p = 1-q = 0.99295
2pq = 2 0.99295 0.007047 = 0.01399 = 1.40%

(als tenminste de genetische kant van je redenering klopt, dat weet ik niet)

cl
vrijdag 18 juli 2008

©2001-2024 WisFaq