Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Reeks of deel van reeks mag niet dezelfde som hebben

Ik heb een probleemstelling waar ik totaal niet uitkom.

Stel dat ik drie getallen hebben. waarvan de reeks of een deel van die reeks niet dezelfde som mag hebben. Bijvoorbeeld:
1,3,5 - met deze drie getallen zijn 7 waardens te maken
1=1
3=3
5=5
1+3=4
1+5=6
3+5=8
1+3+5=9

Met de 3 getallen is dit nog wel uit je hoofd te rekenen. Het wordt echter moeilijker bij meerdere getallen. Hoe kan ik dit oplossen? Hoe vind ik bijvoorbeeld 100 getallen die voldoen aan de eis, dat alle (deel-)sommen verschillend zijn?

Dave
Student hbo - maandag 9 juni 2008

Antwoord

dag Dave,

Neem bijvoorbeeld de getallen 1, 10, 100, 1000, 10000, enz. tot en met 1099

In plaats van 10 als grondtal, kun je ook bijvoorbeeld 2 als grondtal nemen. Denk daarbij ook aan de binaire schrijfwijze van getallen.

groet,

Anneke
dinsdag 10 juni 2008

©2001-2024 WisFaq