Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Partieel integreren

Hallo,
Ik ben bezig met partieel integreren. Ik loop vast bij de volgende som:
f(x)=x·arccos(x)
Het eerste gedeelte lukt: Ik kom uit op 1/2·x2·arccos - ò(-1/2·x2/Ö1-x2)dx.
Ik snap dat je opnieuw partieel moet integreren bij de 2e integraal maar ik kom niet op het goed antwoord.
Kan iemand mij helpen?
Alvast bedankt.

Froukje Boutsma

froukj
Student hbo - maandag 19 mei 2008

Antwoord

Hallo

Je begint alleszins goed.
Je zit dus met de integraal : ò-x2/Ö(1-x2).dx
Schrijf de teller -x2 als (-1) + (1 - x2)

Je kunt dan splitsen in twee integralen :

1) -òdx/Ö(1-x2) is een fundamentele integraal

2) ò(1-x2)/Ö(1-x2).dx = òÖ(1-x2).dx
Deze integraal kun je weer met partiële integratie oplossen. Hier moet je weer het trukje : -x2 = (-1) + (1 - x2) toepassen.

LL
maandag 19 mei 2008

©2001-2024 WisFaq