Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Binomcdf

in een bepaalde week zijn er 68 vluchten van nederland naar de VS. op zo'n vlucht worden gemiddeld 450 koffers vervoerd. stel dat 15% van alle koffers ondanks alle waarschuwingen toch op slot wordt gedaan.

bereken in 4 decimalen de kans dat er bij zo'n vlucht meer dan 60 maar minder dan 80 koffers op slot worden gedaan

ik dacht
binomcdf (450,0.15,79)=0,941 (minder dan 80)
1-binomcdf(450,0.15,60)=0,8218 (meer dan 60)
0,941-0,8218=0,1192

maar het antwoord is 0,7628

wat doe ik fout :S?

alvast bedankt

dave
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 18 mei 2008

Antwoord

Je wilt dus uitrekenen

P(60X80)
Volgens jou is dit gelijk aan
P(X79)-(1-P(X60))
Dat betekent echter helemaal niets.

Je mag in dit geval de kansen aftrekken, als een deel van de kansen overlapt. Dus als de keren succes tussen de 60 en de 80 zit. Dan kan je uitrekenen hoe groot de kans is dat er minder dan 80 aanwezig zijn. Dit is dan inderdaad 0,941.
Je hebt dan ook de mogelijkheden met 0 tot 60 keer succes teveel meegeteld, die moet je er dus nog extra vanaf trekken.
Oftewel
P(60X80)=P(X79)-P(X60)

Let overigens op dat je ook je tussenantwoorden in minstens zoveel decimalen opschrijft als het eindantwoord, dus P(X79)=0.9410

Bernhard
zondag 18 mei 2008

 Re: Binomcdf 

©2001-2024 WisFaq