Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Onderzoek onder internetdaten

We hebben onlangs een onderzoek gedaan naar evolutie d.m.v internetdaten.
We hadden twee soortgelijken profielen aangemaakt, een mannelijk en een vrouwlijk profiel, en gingen kijken we die meeste reacties kreeg
Op de website waren 758718 aktieve leden, hiervan waren 521082 mannen en 237633 vrouwen. Op een mannelijk profiel kreeg maar 1 reactie, en het vrouwlijke profiel kreeg 14 reacties en nou moeten we uitrekenen wat de toevalskans hiervan is, dus de kans dat dit toevallig is. Zou iemand mij hiermee kunnen helpen want ik heb geen idee waar ik moet beginnen. Alvast harstikke bedankt!

ACE
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 13 mei 2008

Antwoord

Hoi,

Statistisch gezien kan je probleem iets nauwkeuriger omschreven worden. Je vermeldt bv niet wat het geslacht was van de personen die reageerden. Wellicht mogen we aannemen dat alle reacties op een profiel kwamen van kandidaten van het andere geslacht. Is dit niet het geval, dan moet je dat duidelijk specifiëren en de oplossing hieronder uitbreiden.

Bemerk ook dat de som van groottes van de twee populaties is niet precies gelijk aan je totaal aantal actieve leden.

We noemen
N1 het aantal actieve vrouwen
N2 het aantal actieve vrouwen

n1 het aantal actieve vrouwen dat reageerde op je mannelijk profiel
n2 het aantal actieve mannen dat reageerde op je vrouwelijk profiel

We zijn geïnteresseerd in de kans p dat iemand reageert (op een advertentie van iemand van het andere geslacht). Wanneer iemand een advertentie plaatst, dan is het verwacht aantal antwoorden gewoonweg p.N waarbij N het aantal leden is van het andere geslacht.

We kunnen p schatten als p^=(n1+n2)/(N1+N2).

De vraag naat 'toevalligheid' die je stelt, kunnen we interpreteren als: is er een verschil in gedrag tussen mannen en vrouwen? Of met andere woorden: is de respons bij mannen anders dan bij vrouwen (op profielen van personen van het andere geslacht).

Daarom bekijken we p1^=n1/N1 en p2^=n2/N2 en onderzoeken of de gevonden waarden significant verschillen van p^.

Afhankelijk van je niveau van statistiek kan je hier via std.deviaties of via stastische toesten een antwoord op geven.

Hiermee ben je zeker op goede weg.

Grtz,
J

andros
zondag 18 mei 2008

©2001-2024 WisFaq