Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Substitueren (Euler)

Hoi,
Aanstaande week heb ik een hertentamen voor het vak Calculus.Indien ik de volgende vraag kan maken en goed begrijp, kan ik een van de vragen van mijn tentamen kan maken.

Vraag
Substitueer in de onderstaande DV eerst u=t-3 en daarna
u=e^p (Euler):
(t-3)^2*y''+(t-3)*y'+y=t+ln(t-3)

Dank voor uw medewerking
Met vriendelijke groet,
Tessa

Tessa
Student hbo - woensdag 7 mei 2008

Antwoord

dag Tessa,

Ik neem aan dat de eerste substitutie geen probleem oplevert.
Immers: y' = dy/dt = dy/du
Bij de tweede substitutie ligt het iets gecompliceerder.
Er geldt nu:
dy/du = dy/dp·dp/du
Nu is u = ep, dus p = ln(u)
Dus dp/du = 1/u
Kom je er nu uit?
Succes.

Anneke
woensdag 7 mei 2008

©2001-2024 WisFaq