Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tweedegraadsvergelijking

Ik heb laatst een vraag gesteld, maar dat was een fout en ik had het verkeerde boek toen voor me. Ik werk met het boek getal en ruimte 3 havo en ik wil weten hoe je een tweedegraadsvergelijking moet oplossen.

Voorbeeld uit boek: x2 - 7x - 18 = 0. Je moet eerst twee getallen zoeken die vermenigvuligd -18 zijn en opgeteld -7. Maar hoe schrijf je dat dan op. Ik ben net overgestapt van de vmbo-T en ik loop dus iets achter. Zou u deze voor mij verder uit kunnen werken?? Met iets uitleg a.u.b.

Jerry
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 4 mei 2008

Antwoord

Dat is inderdaad een mogelijke manier om een tweedegraadsvergelijking op te lossen. In jouw geval schrijf je dat als volgt op
x2-7x-18=0
(x-9)(x+2)=0
x-9=0 of x+2=0
x=9 of x=-2
Dit wordt ontbinden in factoren genoemd. In dit geval is dat eenvoudig, omdat de oplossingen mooie gehele getallen zijn. Je ziet dat als je de haakjes uitwerkt, je weer op de originele vergelijking uitkomt.

Zie ook 2. Tweedegraadsvergelijkingen oplossen

Bernhard
zondag 4 mei 2008

©2001-2024 WisFaq