Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oppervlakte maximaal

Opdracht 44: de rechte y=mx+q snijdt de parabool y=x2 in de punten A en B. Bepaal het punt P op de parabool dat tussen A en B ligt waarvoor de oppervlakte van de driehoek PAB maximaal is.

yann
3de graad ASO - zondag 13 april 2008

Antwoord

Als je dat moeilijk vindt zou je eerst eens een concreet voorbeeld kunnen nemen. Neem bijvoorbeeld de rechte y=x+2. Je krijgt dan:

q55213img1.gif

De oppervlakte van driehoek APB is maximaal als de raaklijn in P evenwijdig is aan de rechte. Waarom eigenlijk?

De richtingscoëfficiënt van die raaklijn in P is m. Je kent de afgeleide van y=x2, de x-coördinaat is... en de y-coördinaat is... tada... dan ben je er!

Zou dat lukken denk je?

WvR
zondag 13 april 2008

 Re: Oppervlakte maximaal 
Re: Oppervlakte maximaal

©2001-2024 WisFaq