Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het gemiddelde en mediaan met klassenverdeling

Van een partij batterijen is de levensduur gemeten. zie tabel hieronder
Levensduur  Frequentie
(in minuten)
0-60 1
60-120 4
120-180 3
180-240 8
240-300 21
300-360 36
360-420 42
420-480 25
480-540 9
540-600 1
De vraag is: geef 3 centrum maten van de levensduur. laat zien hoe je aan je antwoord komt.

Mijn antwoord is:
L1 30,90--,570. L2 1,4,3----,1.
1-vars stats l1,l2
Gemiddelde = 352.4
Mediaan= 390
Modus = 390

..maar wat ik mij nu afvraag is is de mediaan of de modus nu nou 360-420 of is het gewoon 390?

Alvast harstikke bedankt

Nicky
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 30 maart 2008

Antwoord

Je zou kunnen zeggen dat de modus 390 is. Eigenlijk zeg je dan dat de 360-420 de modale klasse is. Dat lijkt me wel in orde.

De mediaan is een ander verhaal. Je weet nu wel dat de mediaan in de klasse 360-420 zit, maar er is nog wel meer over te zeggen. Met 150 waarnemingen op volgorde van klein naar groot is de mediaan het gemiddelde van de 75e en 76e waarneming. Met behulp van interpoleren zou je de mediaan dan vrij aardig kunnen benaderen.

Er bestaat zelfs een formule voor:

q55052img1.gif

Invullen geeft dan:

q55052img2.gif

Wie had dat gedacht? Moet je dat nu zo doen? Is dat handig? Het kan ook nog wel makkelijker. Met behulp van een somfrequentiepolygoon zou je de mediaan moeten kunnen aflezen bij n=75.

WvR
zondag 30 maart 2008

©2001-2024 WisFaq