Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

18 verschillende knikkers trekken uit 36 mogelijkheden

Mijn vraag is als volgt:
Uit een bak met 36 verschillende knikkers worden aselect, met terugleggen, een aantal N knikkers genomen tot dat er 18 verschillende zijn gepakt. Wat is nu het gemiddelde waarde voor N?

Julian
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 19 maart 2008

Antwoord

N=X(1)+X(2)+X(3)+....+X(18).X(1)=aataltrekkingen waarbij een knikker wordt getrokken die verschilt van de vorige.Dus X(1)=1 met kans 1. Dan gaan we opnieuw tellen.Hoeveel trekkingen zijn nodig om een knikker te trekken die verschilt van de eerste. Dit aantal noemen we X(2). Nu is P(X(2)=k)=
=(1/36)^(k-1)(35/36),k=1,2,3,...en E(X(2))=36/35.Zo vind je dan ook dat
P(X(j)=k)=((j-1)/36)^(k-1)(37-j)/36,j=2,3,..,18 en k=1,2,3,.... en
E(X(j))=36/(37-j),j=1,2,..,18.De E(N)=som van de verwachtingswaarden.

kn
woensdag 19 maart 2008

©2001-2024 WisFaq