\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 54877 Re: Inhoud bolschil Bedankt voor het antwoord, maar de inhoud van een bolschijf is nog niet gezien, hoe kom je tot die formule; bij voorbaat dank; Tom 3de graad ASO - zondag 16 maart 2008 Antwoord De vergelijking van de bol is : x2 + y2 = r2 Dus y2 = r2 - x2 De inhoud van de bolschijf is dan : I = $\pi$.$\int{}$y2.dx tussen de grenzen a en a+h = $\pi$.$\int{}$(r2 - x2)d.x tussen deze grenzen. Deze integraal is eenvoudig op te lossen en je bekomt : I = $\pi$h.(r2 - a2 - ah - 1/3h2) Hieruit moeten dan a en r uit geëlimineerd worden. Gebruik hiervoor : a2 = r2 - r12, dus r2 - a2 = r12 (··) en (a + h)2 = r2 - r22 waaruit, met gebruik van (··) : ah = 1/2.(r12 - r22 - h2) Lukt het zo? LL zondag 16 maart 2008 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Bedankt voor het antwoord, maar de inhoud van een bolschijf is nog niet gezien, hoe kom je tot die formule; bij voorbaat dank; Tom 3de graad ASO - zondag 16 maart 2008
Tom 3de graad ASO - zondag 16 maart 2008
De vergelijking van de bol is : x2 + y2 = r2 Dus y2 = r2 - x2 De inhoud van de bolschijf is dan : I = $\pi$.$\int{}$y2.dx tussen de grenzen a en a+h = $\pi$.$\int{}$(r2 - x2)d.x tussen deze grenzen. Deze integraal is eenvoudig op te lossen en je bekomt : I = $\pi$h.(r2 - a2 - ah - 1/3h2) Hieruit moeten dan a en r uit geëlimineerd worden. Gebruik hiervoor : a2 = r2 - r12, dus r2 - a2 = r12 (··) en (a + h)2 = r2 - r22 waaruit, met gebruik van (··) : ah = 1/2.(r12 - r22 - h2) Lukt het zo? LL zondag 16 maart 2008
LL zondag 16 maart 2008
©2001-2024 WisFaq