Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integreren met itegratieconstante 0 (met twee variablen)

f(x): (4x-10) / (2x-8)

F(x): ????
hoe doe je dit :s

Evgeny
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 12 maart 2008

Antwoord

Hallo Evgeny,

Je functie is (4x-10)/(2x-8). Je ziet in de teller 4x staan en in de noemer 2x. Liefst zou je die x dus uit de noemer willen delen. Hiervoor passen we het volgende toe.

(4x-10)/(2x-8) = (4x-16+6)/(2x-8) = (4x-16)/(2x-8)+6/(2x-8) = 2 + 3/(x-4)

Vanaf hier is het direct integreren.

F(x) = 2x + 3 ln(x-4) is dus de oplossing.

FvS
woensdag 12 maart 2008

©2001-2024 WisFaq