Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rotor en divergentie van vectorvelden

Beste wisfaq

Ik heb een vraag over de volgende gelijkheden:
rot(grad r)=0
div(rot F) =0
div(grad r ) = Ñ2r

met r een scalairveld van 3®3met continue tweede orde partiële afgeleiden en voor elk vectorveld F = (P,Q,R): 3®3 met continue tweede orde partiële afgeleiden

Zou u mij kunnen uitleggen hoe deze gelijkheden tot stand komen.

Alvast bedankt
Bart

Bart H
Student Hoger Onderwijs België - zondag 9 maart 2008

Antwoord

Dag Bart,

Je werkt de linkerleden best uit met de definitie. Bijvoorbeeld de eerste, je weet dat grad r de vector is met als x-component de partieel afgeleide van r naar x, en analoog y- en z-component. Dus je hebt de vector
grad r = (r/x,r/y,r/z).

Bereken dan hiervan de rotor met behulp van de determinantformule. (zie bv formule 5 op deze mathworldpagina). Als je dat doet merk je dat je op nul uitkomt.

De twee andere gaan op dezelfde manier, bij de tweede kom je ook op nul uit, bij de derde kom je exact uit op de definitie van de Laplaciaan Ñ2r.

Groeten,
Christophe.

Christophe
zondag 9 maart 2008

©2001-2024 WisFaq