Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wet van Snellius (brekingswet)

Voor een praktische opdracht moeten we gebruik maken van de Wet van Snellius, maar we komen er niet helemaal uit.
Ons probleem is te vergelijken met het probleem dat wordt beschreven op http://home.hccnet.nl/david.dirkse/snellius/snellius.html
en hier wordt de wet van snellius beschreven als sin$\alpha$ / sin$\beta$ = v1 / v2 oftewel v2·sin
$\alpha$ = v1·sin$\beta$ oftewel:
snelheid in het tweede gebied · de sinus van de hoek tussen de normaal en het pad in het eerste gebied = snelheid in het eerste gebied · de sinus van de hoek tussen de normaal en het pad in het tweede gebied

maar als je dit vergelijkt met de wet van snellius volgens wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Snellius)is dit niet hetzelfde...
hier staat namelijk:
n1 · sin$\theta$1 = n2 · sin$\theta$2 oftewel:
dichtheid in het eerste gebied · de sinus van de hoek tussen de normaal en het pad in het eerste gebied = dichtheid in het tweede gebied · de sinus van de hoek tussen de normaal en het pad in het tweede gebied

Wie weet hoe dit zit, en hoe de wet van snellius klopt?

Nina M
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 26 februari 2008

Antwoord

Als je weet dat n1 = c/v1, met c de lichtsnelheid in vacuum, en v1 de lichtsnelheid in het medium 1, klopt het dan wel? Op jouw site is n1 de optische dichtheid, maar in de praktijk gebruiken we n1 als brekingsindex. Dit scheelt alleen een constante.

Bernhard
dinsdag 26 februari 2008

 Re: Wet van Snellius (brekingswet) 

©2001-2024 WisFaq