Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiequotiënt

Gegeven is de functie f(x)= -x2-3x
Het differentiequotiënt is de gemiddelde verandering.
Hoe bereken ik het differentiequotiënt als het interval niet gegeven is?

j
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 25 februari 2008

Antwoord

Dan noem je het interval bijvoorbeeld [x;x+h]
Je krijgt dan
(f(x+h)-f(x))/(x+h-x)=
((-(x+h)2-3(x+h))-(-x2-3x))/h=
((-x2-2xh-h2)-(3x+3h)+x2+3x)/h=
(-x2-2xh-h2-3x-3h+x2+3x)/h=
(-2xh-3h-h2)/h=
-2x-3-h

hk
maandag 25 februari 2008

©2001-2024 WisFaq