Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Standaard normale verdeling

Als Z standaard normaal verdeeld en Z=-5.9
Is dan de p-waarde bijna 1 en wordt de nulhypothese niet verworden? Of is het andersom?

Marijk
Student Hoger Onderwijs België - maandag 18 november 2002

Antwoord

Dat hangt er vanaf hoe je nulhypothese is geformuleerd.

Voorbeeld:

Stel een machine vult pakken melk met gemiddeld 1 liter melk met een standaardafwijking van 0,02 liter.

Situatie 1:
Er komen klachten van consumenten binnen dat er te weinig melk in de pakken zou zitten.
Men neemt een willekeurig pak melk en hier blijkt 0.882 liter melk in te zitten.
H0: m $\geq$ 1
H1: m < 1
z = -5.9 en p=0
Ofwel het is erg onwaarschijnlijk dat de vulmachine minstens 1 liter in het pak stopt.

Situatie 2:
Er komen klachten van directie binnen dat er te veel melk in de pakken zou zitten.
Men neemt een willekeurig pak melk en hier blijkt 0.882 liter melk in te zitten.
H0: m $\leq$ 1
H1: m > 1
z = -5.9 en p=1
Ofwel er is bijzonder weinig reden om aan te nemen dat de vulmachine te veel melk in het pak stopt.

Situatie 3:
Bij een periodiek onderzoek wordt gekeken of de machine nog wel goed is afgesteld.
Men neemt een willekeurig pak melk en hier blijkt 0.882 liter melk in te zitten.
H0: m = 1
H1: m $\ne$ 1
z = -5.9 en p=0
Ofwel het is onwaarschijnlijk dat de vulmachine gemiddeld 1 liter met een standaarddeviatie van 0,02 liter in het pak stopt.

wh
maandag 18 november 2002

©2001-2024 WisFaq