Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 54409 

Re: Bewijs van Slingertijd

Om te laten zien dat de slingertijd van een slinger is gegeven door T=2piWORTEL(l/g)moeten we de differentiaalvergelijking d2q/dt2=-(l/g)q oplossen. Ik wil laten zien waar deze vergelijking vandaan komt; volgens mij komt het van de hoekversnelling door de tijd; maar nu nog laten zien dat dat zo is en aangeven waarom datnodig is om de slingertijd op te lossen. Uiteindelijk zou de oplossing van de DV moeten zijn: q(t)=qocos(WORTEL(g/l)t)ook dit snap ik nog niet precies. Weet u hoe ik stap voor stap deoplossing kan laten zien?

Ome Jo
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 20 februari 2008

Antwoord

De differentiaalvergelijking volgt direct uit mijn vorige antwoord. Dit heeft inderdaad te maken met de hoekversnelling. Er geldt immers v=Lw, en dus a=...
met w=dq/dt

De algemene oplossing van een differentiaalvergelijking d2y/dx2=-k2y is: y=Asin(kx)+Bcos(kx) (controleer maar) Met het invullen van beginvoorwaarden, kun je de constanten uit A en B bepalen.

Uit het argument van de cosinus kun je nu eenvoudig de trillingstijd halen.

Bernhard
donderdag 21 februari 2008

©2001-2024 WisFaq