Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Drie blauwe en twee witte knikkers

In een doos zitten drie blauwe en twee witte knikkers. Ann en dirk spelen een spelletje: wie eerst een blauwe knikker trekt is gewonnen. De getrokken knikker wordt niet teruggelegd. Wats is de kans dat Dirk wint wanneer hij mag beginnen?

Kelly
3de graad ASO - dinsdag 12 februari 2008

Antwoord

In dit geval is het nog gemakkelijk om gevallen te onderscheiden.

Er zijn in het begin 2 mogelijkheden.

1. Dirk pakt direct een blauwe: P=3/5.
2. Dirk pakt een witte. Dirk wint dan als Ann daarna ook een witte pakt. P= 2/5 · 1/4 · 3/3=1/10

Dat zijn alle mogelijkheden voor winst door Dirk, dus 3/5+1/10=7/10

Bernhard
dinsdag 12 februari 2008

©2001-2024 WisFaq