Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integraal

Kan ik nog wat hulp krijgen bij volgende integraal:
ò(x/x3+1) dx ; ik weet wel al dat je x3+1 kunt ontbinden als (x2-x+1)·(x+1) , maar zou dit helpen?;

bij voorbaat dank;

Tom
3de graad ASO - dinsdag 5 februari 2008

Antwoord

Ja, dan kun je gaan breuksplitsen:
bepaal de getallen A,B,C zo, dat:
x/(x+1)(x2-x+1)=A/(x+1)+(BX+C)/(x2-x+1)

Als het goed gaat vind je A=-1/3, B=1/3 en C=1/3.
Daarna valt er nog wel het een en ander te verhapstukken, maar probeer dat zelf eerst maar eens.

hk
dinsdag 5 februari 2008

©2001-2024 WisFaq