Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Maximale waarde

Kan je, zonder de grafiek te plotten, de coördinaten van de toppen van een sin formule berekenen? Stel dat je bijvoorbeeld de formule 3sin2p(x-2) hebt, je wilt de coördinaten van de toppen berekenen zonder de grafiek te plotten, kan dit? Eigenlijk gewoon exact berekenen dus.
Bij voorbaat dank

Robert
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 31 januari 2008

Antwoord

Yep,
dan moet 2p(x-2) gelijk zijn aan -1/2p,1/2p,11/2p,21/2p,....
dus 2p(x-2)=1/2p+kp (met k een geheel getal)
dus 2(x-2)=1/2+k
x-2=1/4+1/2k
x=21/4+1/2k (k een geheel getal)
Als je het nog mooier wilt maken, maak je hiervan x=1/4+1/2k.

(PS de y coordinaten van de toppen zijn natuurlijk afwisselend 3 en -3)

hk
donderdag 31 januari 2008

©2001-2024 WisFaq