Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

DV

Los op: y'(t)+y(t)=1+t2 met als voorwaarde y(0)=0

Alvast bedankt

Martij
Student hbo - maandag 28 januari 2008

Antwoord

Beste Martijn,

Dit is een lineaire DV met constante coëfficiënten.

Zoek eerst een algemene oplossing van de gereduceerde vergelijking:
y'+y=0 ®y=C*e-t=g(t)

Een particuliere oplossing van de DV in de vorm y=at2+bt+c:
Dan geldt:y'=2at+b
Invullen in de DV geeft:
y'+y=(2at+b)+(at2+bt+c)=1+t2
a=1; 2a+b=0®b=-2; b+c=1®c=3
Dus een particuliere oplossing: y=p(t)=t2-2t+3

Dan is de algemene oplossing van de DV:
y=g(t)+p(t)

Nu nog invullen dat y(0)=0 om C te bepalen en klaar is DV.

ldr
woensdag 30 januari 2008

©2001-2024 WisFaq