Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rekenen met groeifactoren

Een oven wordt opgewarmd tot een temperatuur van 1000°C.
  1. Na het gebruik wordt de oven uitgezet en koelt af. De temperatuur van de ruimte waarin de oven staat is constant 19.5°C. Het temperatuurverschil van de oven en de omgeving neemt elke 10 minuten met 20% af. Bereken de temperatuur van de oven een half uur na het uizetten.
  2. Op welk tijdstip (na het uitzetten) heeft de oven een temperatuur van 50°C?
Bereking: 50 = 980.5·0.8t/10 heb ik gedaan en ik kom dan ongeveer 135.11 uit. Het antwoord is 2 uur 35 minuten 30 seconden hopelijk lukt het (logaritmen hebben we nog niet gezien we doen het nu nog met rekenmachine)

yannic
3de graad ASO - zondag 13 januari 2008

Antwoord

De formule wordt (denk ik):
T=980.5·0,8t/10+19.5
T:temperatuur na t minuten

1.
t=30 geeft T522°C

2.
T=50° geeft: 908.5·0,8t/10+19.5=50
t155.5 en dat is ongeveer 2 uur en 35 minuten.

WvR
maandag 14 januari 2008

©2001-2024 WisFaq