Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen oplossen met haken en breuken

Hallo WisFaq,

Ik zou graag willen weten hoe je het best een vergelijking oplost met breuken en vergelijkingen.

Bv:
3x/4-2 (x-3) = x- (x/3-7)+11/12

Alvast bedankt

Frank
2de graad ASO - zondag 13 januari 2008

Antwoord

Een 'beste' aanpak is er niet; de ene vindt breuken onbelangrijk en de ander gruwelt ervan. Ik zou je in dit geval adviseren om eerst maar eens alles met 12 te vermenigvuldigen en daarna de haakjes weg te werken. Maar het kan ook andersom. Je krijgt eerst: 9x - 24(x-3) = 12x - 4x + 84 + 11 en dan wordt het 9x - 24x + 72 = 8x + 95 en dan loopt het verder probleemloos.

Een fout die hierbij vaak wordt gemaakt, is de volgende.
Als je het stukje 2(x-3) met 12 vermenigvuldigt, dan wil men nog weleens 24(12x-36) ervan maken. Dán heb je echter met 144 vermenigvuldigd! Niet doen dus.

MBL

MBL
zondag 13 januari 2008

©2001-2024 WisFaq