Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Opstellen van een functievoorschrift van de derde graad met drie gegeven punten

Hallo, ik heb de opdracht gekregen om met 3 punten een functievoorschrift van de derdegraad op te stellen. De nulpunten (-2,0) en (3,0) en het punt (0,3). Hoe moet ik dit doen?

Dien
3de graad ASO - zaterdag 5 januari 2008

Antwoord

Door 3 punten gaat precies een parabool. Weet je zeker dat het 3 punten zijn en niet 4?
Quadratic Fit:  y=a+bx+cx2
Coefficient Data:
a = 3
b = 0.5
c = -0.5
Anders gezegd: je kunt natuurlijk wel een functievoorschrift voor een derdegraadsfunctie verzinnen die precies door de gegeven 3 punten gaat, maar zo'n functievoorschrift ligt dan niet vast.

Je zou f(x)=(x+2)(x-3)(x+a) kunnen nemen en dan zorgen dat (0,3) er op ligt. Moet je alleen a nog even uitrekenen.

WvR
zaterdag 5 januari 2008

©2001-2024 WisFaq