Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Eerste orde diff vgl met gescheiden veranderlijken

Bij een hele reeks opdrachten heb ik hier een paar waar ik vastloop.. en ik hoop dat jullie mij met deze laatste kunnen helpen..
Ik loop bij de meeste dingen op hetzelfde vast..

x2(y+1)dx + y2(x-1)dy =0
ik heb hetvolgende gedaan:
x2(y+1)dx = -y2(x-1)dy
ò(x2/(x-1))dx = -ò(y2/(y+1))dy
1e substitutie met
u= x-1 du=dx en u=y+1 du=dx
dv= x2dx v=1/3x3 du=y2dy v=1/3y3
dit geeft:
1/3x4-1/3x3-1/3òx3dx = -1/3y3-1/3y3+1/3òy3dy
=4/12x4-1/3x3-1/12x4 = -4/12y3-1/3y3+1/12y4
=3/12x4-1/3x3 = -3/12y3-1/3y3

Bij voorbaat super bedankt!

Lien
Student universiteit België - zondag 9 december 2007

Antwoord

Hallo Lien

òx2/x-1.dx = -òy2/y+1.dy

ò(x+1 + 1/x-1).dx = -ò(y-1 + 1/y+1).dy

1/2x2 + x + ln|x-1| = -1/2y2 + y - ln|y+1| + C

...............

LL
maandag 10 december 2007

©2001-2024 WisFaq