Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Waar zit het foutje?

ò(x3-x2+2x)/(x2-x+1)dx
= òxdx + òx/(x2-x+1)dx
= 1/2x2 + òx/(x2-x+1)dx
= 1/2x2 + òx/((x-1/2)2+3/4)dx
met t=x-1/2 -- t+1 = x
= 1/2x2 + ò(t)/((t)2+3/4)dx + ò1/((t)2+3/4)dx
en hier u=t2 -- 1/2du=dx
= 1/2x2 + 1/2òdu/(u+3/4)dx + ò1/((t)2+Ö(3/4)2)dx
= 1/2x2 + 1/2ln|x2-x+1| + 1/Ö(3/4)bgtg(x-1/2)/Ö(3/4)+k

Alles lijkt te kloppen, op het detail na dat die Ö(3/4) niet correct is, maar Ö(3) zou moeten zijn.
maar na meer malen na te rekenen, is het mij niet gelukt de fout eruit te halen... kunnen jullie mij helpen?

Lien
Student universiteit België - zaterdag 1 december 2007

Antwoord

Beste Lien,

Je neemt als substitutie t = x-1/2.
Daaruit volgt niet x = t+1, maar x = t+1/2.

mvg,
Tom

td
zaterdag 1 december 2007

©2001-2024 WisFaq