Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rationale functie integreren

Hoe los je
ò(2x+3)/(9x2-12x+8)dx op?

Ik heb als eerst de breuk gesplitst in:

ò 2x/(9x2-12x+8)dx ...
en t=(9x2-12x+8) en dt=18x-12dx dus dt/18x-12=dx
bij dit deel loop ik dus al vast :s
... + 3òdx/(9x2-12x+8)
en de noemer te vereenvoudigen in (3x-2)2+22 waardoor je dus krijgt: 3òdx/((3x-2)2+22) en dit zou resulteren in 3 * 1/2 bgtg (3x-2)/2 +k
en dit deel is niet correct :s

Waar ga ik de fout in? En hoe zou ik het dus moeten oplossen?

Heel erg bedankt!!


Lien
Student universiteit België - vrijdag 30 november 2007

Antwoord

Dag Lien,

Die noemervereenvoudiging is eigenlijk de eerste stap die je moet zetten. Ik zou dan nog een factor vier in de noemer afzonderen, zodat je krijgt:
(3/2 x - 1)2 + 1
Met de substitutie u=3/2x-1 krijg je dan u2+1 in de noemer.

De hele teller is iets van de eerste graad in x, dus als je de substitutie doorvoert krijg je iets van de eerste graad in u. Je hebt dan dus een integraal van de vorm
ò(au+b)/(u2+1) du

En nu kan je dan wel de teller opsplitsen, de twee integralen die je dan nog moet uitrekenen zijn dan (op constanten na):
òdu/(u2+1) (wat bgtg u geeft)
en
òu/(u2+1) du (wat je kan oplossen met de substitutie v=u2+1 dus dat geeft 1/2 ln(u2+1))

Groeten,
Christophe.

Christophe
vrijdag 30 november 2007

 Re: Rationale functie integreren 

©2001-2025 WisFaq