Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Voorschrift van een tweedegraadsfunctie uit tabel of grafiek

Hallo,

Ik heb alreeds 1 uur geprobeerd voor volgende oefening het voorschrift te vinden met volgende waarden (1,4)(2,15)(3,32)(4,55)maar ik kom er maar niet aan. Kunne jullie me misschien op weg zetten aub?

Vriendelijk bedankt

Jens B
2de graad ASO - maandag 26 november 2007

Antwoord


De 'tweede verandering' is constant dus je hebt hier mogelijk te maken met een tweedegraadsfunctie. Eigenlijk zou je aan 3 punten genoeg hebben. We kijken naar de punten (1,4), (2,15) en (3,32).

Vul de coördinaten in de algemene formule y=ax2+bx+c in. Er geldt:

a+b+c=4
4a+2b+c=15
9a+3b+c=32

Dit is een stelsel van 3 vergelijkingen met 3 onbekenden. Met een beetje geluk (maar zonder ook) komt het een beetje leuk uit.

Probeer het maar 's!

Zie ook Hoe kun je de formule van een parabool vinden?

WvR
maandag 26 november 2007

©2001-2024 WisFaq