Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Zoeken naar a, b en c

Hoe kun je de getallen a, b en c bepalen, zodat het decimaal getal 0,abc gelijk is aan de breuk 1/(a+b+c)?
Ik ben zo ver geraakt: 1000 = (a+b+c)*abc
Hoe gaat dit dan verder naar een oplossing? Bedankt voor een tip!

Anneke
3de graad ASO - donderdag 22 november 2007

Antwoord

Je zoekt dus gehele getallen a,b en c: 0=a,b,c=9 zo dat
(100a+10b+c)/1000=1/(a+b+c).
Zoals je al schreef moet dan gelden: (a+b+c)*(100a+10b+c)=1000.
Omdat het hier om gehele getallen a, b en c gaat zou je dus alle 1000 combinaties van a, b en c na kunnen rekenen.
Maar het kan wel handiger:
omdat (a+b+c)*(100a+10b+c)=1000 moeten (a+b+c) en (100a+10b+c) delers zijn van 1000. We schrijven nu de delerparen van 1000 op en controleren of er een delerpaar is zo, dat de som van de cijfers van de ene deler gelijk is aan de andere van de twee:
2*500 5+0+0¹2 en 2¹500
4*250 2+5+0¹4 en 4¹250
5*200 2+0+0¹5 en 5¹200
8*125 1+2+5=8 Bingo
10*100 1+0+0¹10 en 1+0¹100
20*50 5+0¹20 en 2+0¹50
25*40 4+0¹25 en 2+5¹40

Conclusie a=1, b=2 en c=5.
(immers 0,125=1/8)

hk
donderdag 22 november 2007

©2001-2024 WisFaq