Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe los je bgcosxdx op?

Ik loop hierop vast nadat ik partiele integratie heb toegespast met
u= bgcosx du= -1/Ö(1-x2)
dv= 1dx v= x

en bij integratie van rationale functies kom ik er ook niet uit, bij deze:
ò(3x2+2x)/(3x-1)dx
ik heb eerst gedeeld en kom dan uit op
òxdx + òx/(3x-1)dx
en hierop weer partiele integratie toegepast met
u= 1/(3x-1) en du= 1/3ln|3x-1|
dv= xdx en x= 1/2x2

kunnen jullie me helpen?
bedankt!

Lien
Student universiteit België - zondag 18 november 2007

Antwoord

Je zit, denk ik, vast op de integraal van x/Ö(1-x2).
Die pak je met de substitutiemethode aan. Als je Ö(1-x2) = t stelt, dan heb je eerst 1-x2 = t2 en daarna -2xdx = 2tdt ofwel xdx = -tdt.
Het stukje xdx is precies de teller van de functie die je wilde integreren.
Je kunt als substitutie overigens ook alleen maar 1-x2 = t kiezen.

Wat de tweede vastloper aangaat: op de breukvorm x/(3x-1) moet je nógmaals een splitsing toepassen. x/(3x-1) = 1/3(1 + 1/(3x-1))

MBL

MBL
zondag 18 november 2007

 Re: Hoe los je bgcosxdx op? 

©2001-2024 WisFaq