Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Nog meer basisregels?

Ik moet hier een aantal integralen oplossen, maar kan hier geen basisregels bij vinden en ik zou dan ook niet weten hoe ik hier aan mijn eindantwoord kan komen.

betreffende het volgende:

òbgtgxdx
Ik dacht dit op te lossen met het feit dat de
tg = sinx/cos/x òbgtg = cosx/sinx dx= òcosx·(sinx)...-1 dx
met u = sinx...-1 -- du = -(cosx)...-2
en dv = cosxdx -- v = sinx
dit geeft:
sinx/sinx + ò sinx · (cosx)...-2 dx
met u = (cosx)...-2 -- du = -2(cosx)...-3
en dv = sinxdx -- v = cosx
dit geeft:
sinx/sinx + cosx/ (cosx)...2 + 2(ò cosx · cosx...-3)dx
= 1+ 1/(cosx)...2 + 2(ò cosx/(cosx)...3)
= 1+ 1/cosx + 2(ò 1/(cosx)...2 dx)
= 1+ 1/cosx + 2 ln| cos...2 x| + k

maar dit lijkt helemaal niet op de uitkomst waar ik op uit zou moeten komen, namelijk
xbgtgx - 1/2ln(1+x2) + k

Vandaar mijn vraag: is er een bepaalde regel voor het berekenen van de òbgtgxdx?

en zo heb ik nog een paar vormen, namelijk:
- òbgcosxdx
- òlnxdx

Heel erg bedankt alvast, want zoals jullie zien loop ik helemaal vast!

Arlene
Student universiteit België - zaterdag 17 november 2007

Antwoord

Probeer het eens met partïele integratie! Bij de 3 integralen kan je direct partiele integratie toepassen, bij de eerste bij voorbeeld, door u = bgtg(x) en v = 1 te kiezen, je leidt bgtg(x) dan af, en je integreert 1 en past de regel toe.

Zal dat lukken?

winny

wk
zondag 18 november 2007

©2001-2024 WisFaq