Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Binomiaal verdeling en de TI-83

Ik heb een tijdje geleden een vraag gesteld over de volgende kans:

P(X 10 | N = ?, p = 3/256) = 0,95

Toen hebben jullie dat voor mij uitgerekend op een grafische rekenmachine TI-83 en mbv tabellen. En ik jullie hebben me echt geweldig geholpen hiermee!
Nu wilde ik vragen of jullie NOG een berekening voor mij kunnen maken op die grafische rekenmachine (want die heb ik namelijk niet!!!) en ik heb ook niet de beschikking over die tabel waar jullie het over hadden (is het trouwens mogelijk om die tabellen ergens op het net te vinden? Misschien handig voor een volgende keer)??

Gegevens:

De kans op succes = p = 1/64
N = populatiegrootte = onbekend!!
k = aantal malen succes

Ik zou graag willen weten hoe groot ik N moet nemen om te hebben:
P(k 6 | N = ?, p = 1/64) = 0,95.

Alvast heeeel erg bedankt!!!
groeten van Femke

Femke
Student universiteit - maandag 11 november 2002

Antwoord

Op de TI-83 tik je in Y1=1-binomcdf(X, 1/64, 5) en je kijkt in de tabel:
X = 670 geeft P(k 6 | N = 670, p = 1/64) = 0,94997 en
X = 671 geeft P(k 6 | N = 671, p = 1/64) = 0,95042

Je kunt een "virtuele" grafische rekenmachine gebruiken. Deze werkt op de PC, precies zoals een echte TI83. Je hebt wel de zogenaamde ROM code nodig van een echte TI83 om het programma aan de praat te krijgen.
Kijk bijvoorbeeld op virtual ti

jr
dinsdag 12 november 2002

©2001-2024 WisFaq