Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De christelijke jaartelling

hallo telduivel, ik wou u iets vragen over de cristenlijke jaartelling... ik weet niet of het echt iets van wiskunde is maar als u het weet kunt u mij er dan mee helpen?
ik snap niet hoe je een sometje maakt van 6565 v.c - 5555 n.c en de hele getallenlijn snap ik ook niet als u mij kunt helpen zou ik heel blij zijn

afz. Tannaz

Tannaz
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 7 november 2007

Antwoord

Probeer het eerst eens met kleinere getallen en dan bijvoorbeeld met temperaturen. Van -7° naar 23° is dan precies dezelfde soort vraag als de jouwe. Van -7° naar 0° is natuurlijk een stijging van 7 graden. Daarna ga je nog van 0° naar 23° en dat is natuurlijk een stijging van 23 graden.
In totaal ben je dan 7 + 23 = 30 graden gestegen. Iets meer geautomatiseerd komt het dan neer op 23 - (-7) = 23 + 7 = 30.
Nu jouw vraag: van 6565 jaar v.c. kun je je voorstellen als -6565.
Vanaf dat getal zijn het uiteraard 6565 stappen om in het jaar 0 te komen.
Vanaf het jaar 0 tot 5555 n.c zijn natuurlijk 5555 jaren
In totaal zit er dus een verschil van 5555 - (-6565) = 5555 + 6565 jaren tussen en die optelling laat ik dan maar aan jou over.
En wat die getallenlijn betreft: dat is toch niks anders dan een liniaal die je ook links van het getal nul laat doorlopen!?

MBL

MBL
woensdag 7 november 2007

©2001-2024 WisFaq