Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Elektrische veldlijnen

Als je 2 ladingen hebt, respectievelijk 1,00·10-9 Coulomb en 1,60·10-8 Coulomb groot,die staan op 68,0 cm van elkaar. Hoe kan je dan het punt bepalen op de verbindingslijn van beide puntladingen waar de grootte van de veldsterkte oNewton/Coulomb is?

Alvast bedankt

Daisy
3de graad ASO - zaterdag 13 oktober 2007

Antwoord

Stel je hebt 2 positieve ladingen, Q1 en Q2, welke op een afstand s van elkaar staan, op welke afstand tussen deze twee is de resulterende kracht nul?

Aangezien de ladingen van hetzelfde teken zijn, wijzen de veldlijnen op een positie tussen Q1 en Q2 de tegenovergestelde richting op. Je kunt dus ook tussen Q1 en Q2 een plek aanwijzen waar de electrische veldlijnen elkaar mogelijk opheffen.

We kiezen een punt tussen Q1 en Q2 met onderlinge afstand s. De afstand tot Q1 is r, en de afstand tot Q2 is s-r
We zijn op zoek naar die waarde van r waarvoor geldt dat E1 = E2.
aangezien voor het E-veld rondom Q1 geldt dat
E1=(1/4$\pi\epsilon$0).Q1/r2
moeten we oplossen:
E1=E2 $\Leftrightarrow$
Q1/r2 = Q2/(s-r)2
(de voorfactor (1/4$\pi\epsilon$0) valt toch weg)

Kun je nu eerst weer zelf een stukje verder? Wanneer je vast komt te zitten, laat maar weten.

groeten,
martijn

mg
zaterdag 13 oktober 2007

©2001-2024 WisFaq