Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossing controleren

Ik moet nagaan of de functie een oplossing is van de differentiaalvergelijking (algemen of particuliere oplossing), de gegevens zijn:
y=(x2/4+C)2 en y'=xÖy
Hoe begin ik hier best aan?

Andy
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 4 oktober 2007

Antwoord

Wel, je krijgt een functie, namelijk y=(x2/4+C)2, gevraagd is of deze inderdaad een oplossing is van y'=xÖy. Dus dan moet je kijken of die laatste gelijkheid klopt: bereken y' (dus leid (x2/4+C)2 af naar x), en bereken xÖy, dat wordt dus x·(x2/4+C). Je zal merken dat je twee keer hetzelfde uitkomt, dus de gegeven functie is inderdaad een oplossing voor de differentiaalvergelijking.

Groeten,
Christophe.

Christophe
donderdag 4 oktober 2007

©2001-2024 WisFaq