Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Priemgetal

Hey,

Ik heb een probleempje: ik moet bewijzen dat 2256-1 geen priemgetal is, en ik moet minstens drie priemfactoren ervan geven. Hoe moet ik dit doen?

Alvast bedankt,

Jeroen
3de graad ASO - zaterdag 22 september 2007

Antwoord

Een voorbeeldje:
2 = -1 modulo 3 Þ 2256= +1 modulo 3
dus 2256-1 = 0 modulo 3 en is deelbaar door 3 en dus geen priemgetal.
De rest van het zoekwerk laten we graag aan jou over, begin maar eens te denken over 5.........

Wat meer direct (bedankt CL)
x256-1 = (x-1)(x+1)(x2+1)(x4+1)............(x128+1)

2 invullen geeft een ontbinding 1x3x5x17x..........
Dat betekent dat in de priemfactorontbinding in ieder geval de factoren 3,5 en 17 zullen voorkomen.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
zaterdag 22 september 2007

©2001-2024 WisFaq