Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lineaire functies

Van een lineaire functie is het volgende bekend.

f(0)=3
en
f(4)=11

Teken de grafiek

Wat is het functievoorschrift bij deze grafiek

Prisci
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 13 september 2007

Antwoord

Beste Priscilla,
Voor het gemak ga ik er even vanuit dat die functie f een functie is van x en omdat je al meldt dat het een lineaire functie betreft gebruik nemen we dus aan iets als f(x)=ax+b
Die f(x) noteren we ook nog ff voor het gemak als 'y', ofwel:
y=ax+b
We weten dat als x=0 dan is y=3, dus 3=a·0+b
Ook weten we dat als x=4 dan is y=11, dus 11=a·4+b

Herschrijf nu eens die eerste naar b =... en vul dit dan weer in, in de tweede om zo a =... te krijgen. Je hebt dan je lineare functie.

Succes.

M.v.g.
PHS

PHS
donderdag 13 september 2007

©2001-2024 WisFaq