Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Nulpunten, som, product en discriminant

oke, het is in verband met nulpunten bepalen a.d.h van de som en het product :
Som: -b/a
Product: c/a
Volgende oef. : x-3 / x2-7x+12
Ik kan de nulpunten wel berekenen a.d.h. van de DIscriminant.
Gelieve mij eens te tonen hoe dit nu weer ging met de som en het product
Dank bij voorbaat !

Tanita
3de graad ASO - woensdag 5 september 2007

Antwoord

x2 - 7x + 12 = (x-3)(x-4).
Je richt je op het laatste getal, hier dus 12. Probeer dat nu te splitsen in twee factoren die opgeteld -7 (het middelste getal) opleveren.
Dan vind je al snel de ontbinding 12 = -3 x -4 (en -3 + -4 = -7, zoals gewenst).
Als dat gelukt is, volgt de gegeven ontbinding (x-3)(x-4).
Als controle kun je dit weer uitwerken en dan krijg je de beginvorm weer terug.

MBL

MBL
woensdag 5 september 2007

©2001-2024 WisFaq