Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking parabool

Ik ben bezig met de voorbereiding op het toelatingsexamen geneeskunde en bij 1 van de voorbeeldvragen stond dit:
de vergelijking y2-6y+1=4x stelt een parabool voor met top (-2,3)
nu moet je nagaan of dit klopt, ik weet ondertussen al dat het dus zou moeten kloppen, maar ik heb geen idee hoe je hieraan zou kunnen komen.
Alvast bedankt!

chara
3de graad ASO - donderdag 16 augustus 2007

Antwoord

Beste Chara,

Meestal schrijven we y als functie van x. In dit geval hebben ze dat anders om gedaan. De assen zijn dus verwisseld en de grafiek wordt een liggende parabool.
Als je het schrijft zoals je gewend bent, dan zou je kunnen schrijven:
4y=x2-6x+1.
Links en rechts delen door 4 geeft de vergelijking in de algemene vorm
y=ax2+bx+c.
Daarvan kan je neem ik aan de top wel berekenen!
Zonder differentieren: top ligt bij x=-b/(2a).

ldr
vrijdag 17 augustus 2007

©2001-2024 WisFaq