Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Abc formule

Bereken van de volgende 1ste graad functie de nulpunten m.b.v. de abc formule.Mijn antwoord is geen rond getal!

x2+3x-8

vriendelijke groet,

Arjan

Arjan
Leerling mbo - dinsdag 12 juni 2007

Antwoord

De abc-formule kun je alleen gebruiken bij tweedegraadsvergelijkingen en niet bij eerstegraadsvergelijkingen.
Ik vermoed dat je bedoelt:
Los de vergelijking x2+3x-8=0 op met de abc formule. (En dat is wel een tweedegraads vergelijking)
Wel
a=1
b=3
c=-8
Dus D="b2-4ac"=9-4·(1)·(-8)=9+32=41.
De oplossingen zijn dan
x=(-3+Ö(41))/2 en x=(-3-Ö(41))/2
Dat zijn inderdaad geen gehele getallen, maar dat is nu juist de lol van de abc-formule: ook als het antwoord geen "mooi" getal is, kun je het antwoord vinden.

hk
dinsdag 12 juni 2007

©2001-2024 WisFaq