Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Snijpunten met de x-as van een parabool

Voor welke waarden van a ligt de grafiek
f(x)= 3ax2 + 3ax + a + 1
respectievelijk geheel boven de x-as en geheel onder de x-as ?
Wat is de algemene regel om dit op te lossen ?
Met vriendelijke groeten en dank bij voorbaat.

rogeke
2de graad ASO - zaterdag 2 november 2002

Antwoord

Wanneer heeft een tweedegraads functie geen nulpunten? Als de discriminant kleiner is dan nul!

Dus bereken D=b2-4ac met in dit geval:
a=3a
b=3a
c=a+1
D=(3a)2-4·3a·(a+1)=9a2-12a2-12a=-3a2-12a
..en ga na voor welke waarde van a geldt D<0. Bedenk daarbij wat het betekent als a>0 en a<0 en je weet het...

WvR
zaterdag 2 november 2002

©2001-2024 WisFaq