Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Identiteit met secē(x)

Hallo,
Ik krijg de identiteit sec2(x)= (1-tan2(x)) / cos 2(x)
maar niet opgelost.
Wat is het beste? - enkel tan2(x) uitwerken of de gehele teller?
Het probleem is dat ik de sin2 (x) uit de noemer maar niet wegkrijg.
Dank bij voorbaat!

Muisek
3de graad ASO - vrijdag 18 mei 2007

Antwoord

Beste Micheline,

Herschrijf tan(x) = sin(x)/cos(x) en gebruik cos2(x)-sin2(x) = cos(2x):

1-tan2(x)
= cos2(x)/cos2(x)-sin2(x)/cos2(x)
= (cos2(x)-sin2(x))/cos2(x)
= cos(2x)/cos2x

mvg,
Tom

td
vrijdag 18 mei 2007

©2001-2024 WisFaq