Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Normale verdeling

Ik heb bij de uitleg van normale verdeling een voorbeeld bij jullie(wel wiswijzer)gevonden waarik niets van snap.
Nl.
Op pakjes margarine staat meestal 250gr e. Dit betekent dat volgens Europese norm niet meer dan 5% van die pakjes minder dan 250 gram mag bevatten.

De gewichten van pakjes Bona zijn normaal verdeeld en hebben een standaarddeviatie van 7 gram. Bereken het gemiddelde gewicht zodat precies voldaan wordt aan de Europese norm.
De pakjes margarine van de firma Fide hebben een gemiddeld gewicht van 256 gram. Ook de gewichten van deze pakjes zijn normaal verdeeld en voldoen precies aan de Europese norm. Bereken de standaarddeviatie.
Uitwerking
f (z) = 0,05 dus z = -1,645, x = 250 en s = 7. m = 250 - -1,645 · 7 = 261,5 gram.
m = 256, x = 250, f (z) = 0,05 dus z = -1,645.
s =
Ik begrijp dit voorbeeld echt niet; vanwaar f(z)=0,05 en dan z=-1,645, ook het tweede deel snap ik niet. Kunnen jullie mij AUB helpen.Dank

Vannes
3de graad ASO - vrijdag 11 mei 2007

Antwoord

Dag,

Je maakt hier gebruik van de standaard normale verdeling (m=0, s=1). Die werd vooral vroeger veel gebruikt omdat je de bijbehorende kansen in een tabel kunt zetten. (tegenwoordig kun je alles gewoon uitrekenen).

Simpel gezegd geeft de stochast Z dan aan hoeveel standaarddeviaties je boven of onder het gemiddelde zit f(z) is blijkbaar de kans dat Z z. Die moet gelijk zijn aan 5%. Dus f(z) = 0,5. z = -1,645 zoek je dan op. Dit betekent dat het gemiddelde 1,645 standaarddeviaties boven 250 moet zitten. En dat wordt vervolgens uitgerekend.

Wordt het zo wat duidelijker? Groet. Oscar

os
vrijdag 11 mei 2007

©2001-2025 WisFaq