Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen met machten

Hallo,
Ik heb de vraag x4=41 gekregen, hoe moet ik dit precies berekenen? Is het x=414?
Het zelfde geldt voor x1/3=22. Is dat x0,33=22?
Of moet ik eerst machtsverheffen?

Caroli
Iets anders - dinsdag 8 mei 2007

Antwoord

Je bent, neem ik aan, bekend met de balansmethode bij het oplossen van vergelijkingen. In principe komt het er op neer dat je steeds links en rechts 'hetzelfde doet'. Dingen die 'hetzelfde zijn' blijven hetzelfde als je 'hetzelfde doet', zullen we maar zeggen...

Zo mag je bijvoorbeeld steeds links en rechts hetzelfde getal optellen, met hetzelfde getal vermenigvuldigen, enz. De vraag bij x4=41 is wat de waarde van x is. Hoe maak je van x4 nu x? Door x4 tot de macht 1/4 te verheffen....

(x4)1/4=x1=x

Wel nu, dat kan je met deze vergelijking dan goed gebruiken!

x4=41
x=411/4=4Ö41

...en dat kan je benaderen met je rekenmachine.

Hetzelfde kan je doen voor x1/3=22. Hoe maak je van x1/3 een x? Zou dat lukken denk je?

WvR
dinsdag 8 mei 2007

©2001-2024 WisFaq