Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Suikergehalte

Ik kan de volgende meerkeuze vraag niet oplossen.

Als de volgende suiker-in-water oplossingen 1 en 2 gemengd worden, welke van de mengsels heeft dan een suikergehalte dat kleiner is dan 45g/l?
A: Oplossing 1: 4liter met 50g/l suiker
Oplossing 2: 1liter met 25g/l suiker
B: Oplossing 1: 3liter met 70g/l suiker
Oplossing 2: 2 liter met 5g/l suiker
C: Oplossing 1: 2 liter met 105g/l suiker
Oplossing 2: 3 liter met 5g/l suiker
D: Oplossing 1: 0.5liter met 360g/l suiker
Oplossing 2: 4.5 liter met 10g/l suiker

Ik dacht persoonlijk dat het oplossing a was, want 4/50 + 1/25 is 0.12. Maar de oplossing moet naar het schijnt B zijn. Maar 3/70+2/5 = 0.4428. Dus snap ik het niet.
Dank u.

Alice
3de graad ASO - zondag 6 mei 2007

Antwoord

Beste Alice,

Je moet goed nadenken wat je aan het berekenen bent. Bekijk bijvoorbeeld mogelijkheid A. In 4 liter aan 50g/l zit 4*50g = 200g suiker en in 1 liter aan 25g/l zit natuurlijk 25g. Als je de oplossingen samenvoegt, heb je 225g maar wel op 4+1 = 5 liter. Dus 225/5 = 45 g/l.

Je kan hetzelfde doen voor B, C en D. Alles zal 45g/l zijn, behalve B: daar is het 44g/l en dus het juiste antwoord. Samengevat: je moet dus het aantal liter met de samenstelling vermenigvuldigen voor beide oplossingen, optellen en dan delen door het totale volume.

mvg,
Tom

td
zondag 6 mei 2007

©2001-2024 WisFaq