Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Booglengte

Opgave: Een kabel is op 20m hoogte aan 2 verticale palen bevestigd. Bij deze kabel hoort de formule y=8cosh(0.125x).

a)Hoever staan de palen uit elkaar.
b)bereken de lengte van deze kabel.

b is met de formule van booglengte maar ik weet niet hoe je aan a moet beginnen.

Kunnen jullie even helpen.
Alvast bedankt

J.A.
3de graad ASO - donderdag 3 mei 2007

Antwoord

Hallo

De vorm van de kabel komt overeen met de grafiek van de gegeven functie.
Als de kabel bevestigd is op een hoogte van 20 m, wil dit zeggen dat het begin- en eindpunt van de kabel overeenkomt met een y-waarde van 20.
Los dus op: 8cosh(0.125x) = 20
Je vindt x = -12.53 en x = 12.53
De palen staan dus iets meer dan 25 m uit elkaar.
Dit zijn de grenzen voor de bepaalde integraal, bij het berekenen van de booglengte.

LL
donderdag 3 mei 2007

©2001-2024 WisFaq