Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Scheiden van veranderlijken

Hallo,

Hoe kan je zien aan een differentiaalvergelijking of deze op te lossen is met scheiden van veranderlijken ?
bv: x2 dy+(y+4)dx=0 ?
danku

korneel

Kornee
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 19 april 2007

Antwoord

Beste Korneel,

Het is niet altijd mogelijk om dat direct te zien, maar je kan het wel proberen. Je wil alles in x (met dx) aan één kant, alles in y (met dy) aan de andere. Dan kun je beide leden apart integreren.

x2dy+(y+4)dx = 0
x2dy = -(y+4)dx
dy/(y+4) = -dx/x2

mvg,
Tom

td
donderdag 19 april 2007

 Re: Scheiden van veranderlijken 

©2001-2024 WisFaq