Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Breuksplitsing

Beste wisfaq,

hoe kan ik de breuksplitsing van de volgende rationele functies bepalen:
f(x)= x2/x-4
f(x)= x2/x2+x-2
f(x)= 1/x3+2x2+2x
Kunnen jullie dit misschien in stappen uitleggen, zodat ik weet hoe jullie aan de antwoorden komen.
Alvast bedankt.
Ali Ehsary

ps: complimentjes voor deze site, het is erg handig en leerzaam.

Ali Eh
Student universiteit - dinsdag 29 oktober 2002

Antwoord

Hoi,

We bekijken f(x)/g(x) met f(x) een veelterm van graad n en g(x) een veelterm van graad m.

Ik veronderstel dat je veeltermdeling kent:
f(x)=d(x).g(x)+r(x) (met...)
Als n>=m, is d(x) verschillend van 0.
Dan is f(x)/g(x)=d(x)+r(x)/g(x).
We doen dus geen afbreuk aan de algemeenheid als we enkel het geval n < m verder bekijken.

We splitsen nu f(x)/g(x) in (partieel)breuken. Op http://mathworld.wolfram.com/PartialFractionDecomposition.html vind je een definitie en een begin van uitleg.

De coëfficiënten van de tellers van elke deelbreuk (zie website) bereken je door de breuken op gelijke noemers te zetten en de coëfficiënten van elke macht van x gelijk te stellen aan die van de teller van de oorspronkelijke breuk. Zo krijg je een aantal vergelijkingen in evenveel (? dit moet je nakijken, maar heb sterk vermoeden) onbekenden.

Groetjes,
Johan

andros
dinsdag 29 oktober 2002

©2001-2025 WisFaq