Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lengte zijde achthoek gemaakt uit een cirkel diam 4 meter

Ik heb een cirkel diam. 4 meter waaruit een achthoek gemaakt wordt.Wat is de lengte van één zijde van de achthoek ? Wat als die zijde bestaat uit een balk van 7cm x 7cm , wat is dan de afstand van de langste en kortste zijde van die balk?

Verbek
Overige TSO-BSO - dinsdag 3 april 2007

Antwoord

q49982img1.gif
Hierboven zien we een cirkel met daarin de achthoek. De straal van de cirkel is r. Verder zien we in de achthoek een gelijkbenige driehoek getekend. De twee gelijke zijden van de driehoek hebben dus ook allebei lengte r.
Tevens geldt dat de tophoek gelijk is aan 360°/8 = 45°.

Zoomen we nu in op de driehoek:
q49982img2.gif
Dan blijkt dat a=22,5° (de helft van 45°).
Tevens geldt dat sina=s/r.
Dus nu kun je de zijde van de achthoek uitrekenen. (deze is 2s)

groeten,
martijn

mg
dinsdag 3 april 2007

©2001-2025 WisFaq