Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kaartspelkans

Lise trekt willekeurig vier kaarten uit een spel van 52 kaarten. Bereken de kans:
*Dat er geen aas bij is.
*Dat er minstens 1 aas bij is.
*Dat er hoogstens 1 aas bij is.
4
Ik begrijp dat er in de noemer moet komen: C
52
0 4
Geen aas: ik vermoed dat er in de teller moet komen: C x C
4 48

Dan uitrekenen en de teller door de noemer delen. Klopt dit?

Alvast bedankt!

Julie

Julie
3de graad ASO - dinsdag 13 maart 2007

Antwoord

Verdeel de kaarten in twee groepen: 48 niet-azen en 4 azen.
Vraag 1: (48 nCr 4) . (4 nCr 0) /(52 nCr 4).
Verklaring: trek 4 kaarten uit de eerste groep, 0 kaarten uit de tweede groep en deel door het totaal aantal grepen van 4 kaarten dat je kunt trekken.

Vraag 2: P(minstens 1 aas) = 1 - P(geen aas) en die laatste kans heb je in de voorgaande vraag al bepaald.

Vraag 3: P(hoogstens één aas) = P(0 of 1 aas) = P(0 azen) + P(1 aas).
P(0 azen) heb je al en de kans op 1 aas kun je nu zelf ongetwijfeld op precies dezelfde manier berekenen.

MBL

MBL
dinsdag 13 maart 2007

©2001-2024 WisFaq